In het voorjaar van 2016 zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe locatie om de vitale data van onze deelnemers op te slaan. Martijn Langer, coördinator operations & servicedesk, en ICT-architect Arnold van der Linden vertellen over de keuze voor het Tier IV Datacenter van KPN in Eindhoven. 

Equalit beschikt over twee datacenters om continue beschikbaarheid van de systemen te garanderen. ‘Één van deze locaties voldeed niet meer. Voor de daar aanwezige data zochten we een nieuw carrier-neutraal datacenter’, legt Martijn Langer uit. Er was interesse in twee locaties: een datacenter in de directe nabijheid en het destijds pas opgeleverde Tier IV Datacenter van KPN op de High Tech Campus in Eindhoven. Tier IV is wereldwijd de hoogst haalbare norm en staat voor de hoogst haalbare betrouwbaarheid. Dit datacenter is het enige datacenter in Nederland dat voldoet aan deze norm.

Virtualisatie

We waren direct geïnteresseerd in de mogelijkheden van het Tier IV datacenter’ zegt Langer. ‘In eerste instantie wilden we volstaan met een Tier III oplossing in de regio Oosterhout. Maar KPN kon de locatie in Eindhoven tegen zulke concurrerende voorwaarden aanbieden dat de Tier III en Tier IV elkaar in kosten bijna niets ontliepen. Dat klonk ons en onze klanten natuurlijk goed in de oren. Al onze servers zijn gevirtualiseerd. Cpu, data en opslag kunnen door een medewerker allemaal op afstand worden gemonitord en aangepast. Dit zorgt er voor dat collega’s niet hoeven te reizen naar Eindhoven. 

Digitalisering

Uiteindelijk ondertekende Equalit in juli 2016 het contract met KPN. ‘Naast de hoge gegarandeerde beschikbaarheid, waren er meer argumenten die ons aanspraken’ vertelt Arnold van der Linden, ICT-architect bij Equalit. ‘Het feit dat alles in het datacenter in Eindhoven redundant is, van de stroomvoorziening, het netwerk tot de virtuele componenten, is heel belangrijk. Het betekent dat er vrijwel geen down time is. Gemeenten digitaliseren in hoog tempo en die digitale dienstverlening moet dan ook onder alle omstandigheden kunnen doorgaan.

Duurzaam

Ook het duurzame karakter van het Tier IV Datacenter speelde een rol bij de keuze. De warmte uit het datacenter wordt volledig gebruikt door andere bedrijven op de High Tech Campus. Door aansluiting op een energie-uitwisselring hoeft het datacenter zelf geen kou op te wekken om de serverruimte te koelen. Langer vertelt daarover: ‘Onze deelnemers hebben een maatschappelijke taak en voelen het ook als een opgave waar mogelijk voor een duurzame oplossing te kiezen. Dat het datacenter in Eindhoven zo energiezuinig is en het enige datacenter ter wereld dat volledig voldoet aan het cradle to cradle principe (volledig gebouwd met hernieuwbare materialen), vinden onze aangesloten gemeenten en instellingen zeker relevant.